Posetite nas

Prenoćošte, dnevni odmor , jednodnevni i višednevni smeštaj u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim sobama i apartmanima i sve to po NAJPOVOLJNIJIM CENAMA U OKRUŽENJU .

U bližoj i široj okolini hostela „GROF” nalaze se brojne znamenitosti :

* Sve slike su upotrebljene u svrhu promocije turističkih destinacija

Manastir Žiča

Manastir Žiča se nalazi u centralnoj Srbiji između Kraljeva i Mataruške banje. Putem preko reke Ibra, na 4 kilometra južno od Kraljeva. Manastirska crkva je posvećena Svetom Spasu Vaznesenju Gospodnjem, a podigao je kralj Stefan Prvovenčani sa svojim bratom Svetim Savom izmeđi 1208. i 1215. godine.

Hostel GROF
Hostel GROF

Manastir Voljavča

Manastir Voljavča je zadužbina Mihaila Končinovića, moćnog feudalnog gospodara, podignuta početkom XV veka na ostacima stare crkve iz 1050. godine. Ktitor manastira, koji je bio poreklom iz Srebrnice (srednjovekovno naselje nedaleko od današnjih Stragara), svoju zadužbinu je bogato obdario imanjima. Svečano osvećenje crkve izvršio je valjevski mitropolit Teofan, a posle ktitorove smrti potomci su nastavili da se brinu o porodičnoj zadužbini. Voljavče podignuta je u graditeljskim tradicijama Moravske škole, u obliku trolista, sa kupolom iznad centralnog prostora i polukružnim apsidama na severnoj, istočnoj i južnoj strani.

Hostel GROF
Hostel GROF

Borač

u srednjem veku je bio veliki grad u kome se trgovalo, radilo i dogovaralo. Ugostio je brojne vlasteline, careve i kraljeve, a mletački kartograf fra Mauro ga je ucrtao u mapu poznatih svetskih gradova. Nažalost, sem tragova istorije, malo je šta preživelo vekove. Tridesetak kilometara jugozapadno od Kragujevca, na samom obodu Gruže, smestilo se selo Borač. I verovatno bi se malo razlikovalo od drugih šumadijskih sela da se u njemu ne nalazi i čuveni srednjovekovni grad Borač. Svojim visokim stenama i hridima se nadvio nad samu varošicu. Doduše, od samog srednjovekovnog grada je malo šta ostalo. Rušilo ga je vreme, ratovi i borbe. Ipak, svaki kamen ovog krša bi i danas mogao da priča kako se nekada ovde živelo, kako se za Srbiju nekad borilo.

Hostel GROF
Hostel GROF

Atomska Banja

Atomska Banja osnovana je 1955. godine i od tada do danas uspešno opslužuje banjske resurse. Kod Privrednog suda u Čačku, Rešenjem FI-2/2010. god. od 09.02.2010. registrovana je kao SPECIJALNA BOLNICA ZA REHABILITACIJU "GORNJA TREPČA" sa sedištem u Gornjoj Trepči bb., čiji je osnivač AKCIONARSKO DRUŠTVO PRIRODNO LEČILIŠTE ATOMSKA BANJA GORNJA TREPČA.

Hostel GROF
Hostel GROF

Kupusijada

Kupusijada je manifestacija koja se u Mrčajevcima održava od 2003 godine. U okviru nje se održava takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa u zemljanom loncu, brojna takmičenja poljoprivrednog karaktera uz bogat kulturni program u vidu folklornog maratona, pesničke večeri posvećene Obrenu Pjevoviću i nastupa poznatih estradnih umetnika. Traje 3 dana i održava se svake godine, trećeg vikenda u Septembru. Sve je posećenija, čemu doprinosi svojevrsni šarm ove manifestacije i mrčajevčana, koji kupus kuvaju u kafanama, pod šatrama, kao i u svojim domovima. Jedan od idejnih tvoraca ove manifestacije je i KUD "Radiša Poštić". Dođite, obećavamo dobru zabavu

Hostel GROF
Hostel GROF

Gružansko jezero

Gružansko jezero je veštačko jezero u Srbiji, koje se nalazi zapadno od Knića. Gružansko jezero je akumulaciono i koristi se za vodozahvat pijaće vode za opštinu i grad Kragujevac. Zapremina jezera je 64,5 miliona m³. Obim jezera je oko 42 km, a širina je od 300 do 2.800 m. Dužine je oko 10 km, površine oko 900 ha, a dubine 3—30 m.

Hostel GROF
Hostel GROF

Sabor trubača

Dragačevski sabor je godišnji trubački festival koji se održava u mestu Guča, u regionu Dragačevo. Nekoliko stotina hiljada posetilaca, iz Srbije i inostranstva, svake godine poseti varoš sa nekoliko hiljada stanovnika. Rekordni broj posetilaca zabeležen je 2009. godine, na 49. saboru, koji je, prema podacima, posetilo više od 600.000 ljudi. O ovom festivalu je snimano i nekoliko dokumentarnih filmova. Prvi Dragačevski sabor u Guči počeo je sasvim skromno, sredinom oktobra 1961. godine, kada su učestvovala četiri orkestra. Zamislio ga je dugogodišnji novinar Duge Blagoje Blaža Radivojević. Veliki doprinos u osmišljavanju ove priredbe dao je pisac Branko V. Radičević, koji je festivalu dao ime Veliki (narodni) sabor "Sa Ovčara i Kablara".

Hostel GROF
Hostel GROF

Aerodrom Morava

Aerodrom Morava, poznat i kao aerodrom Lađevci, nalazi se u dolini Zapadne Morave, u mestu Lađevci, na teritoriji grada Kraljeva. Jedan deo aerodroma poznat kao aerodrom Lađevci je vojni, a drugi deo, gde je izgrađen terminal, je civilni aerodrom Morava i on se nalazi u mestu Tavnik. Aerodrom je lociran 15 km od Kraljeva, 21 km od Čačka, 32 km od Gornjeg Milanovca i 39 km od Kragujevca. Naš objekat u Mrčajevcima nalazi se na samo 4 kilometra od aerodroma.

Hostel GROF
Hostel GROF

Manastir Blagoveštenje

Manastir Blagoveštenje se nalazi pod Kablarom uzvodno uz Moravu, s leve strane reke, iznad same hidrocentrale Ovčar Banja. U sastavu je Eparhije Žičke i ubraja se u spomenike kulture od velikog značaja. U manastirskom krugu, sem crkve, postoji nekoliko zgrada i konaka podignutih u raznim vremenima.

Hostel GROF
Hostel GROF

Bogordica Gradačka - Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku

Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, nekadašnji manastir Bogorodica Gradačka je zadužbina Župana Stracimira, brata Stefana Nemanje, spomenik kulture od velikog značaja Republike Srbije iz XII veka.

Hostel GROF
Hostel GROF

Manastir Ježevica

Manastir Ježevica je manastir iz 14. veka Srpske pravoslavne crkve, Eparhije žičke. Manastirski kompleks je 1982. godine upisan u registar kao Spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju. Nalazi se u samom podnožju planine Jelice, oko 11 km jugoistočno od Čačka, a četiri do pet kolometara istim putem udaljena je od sela Zablaća. Sa jugozapadne i zapadne strane manastir Ježevicu okružuju šume i stene planine Jelice, zatim selo Banjica i Ježevica. Potok koji teče iz planine Jelice u vidu blage klisure protiče južno pored manastira i postepeno se razliva i gubi po poljima i njivama sela Ježevice i Zablaća. Ovo privlačno mesto je po predanju za svetilište izabrao i sebi zadužbinu sagradio vojvoda srpskog cara Dušana, ban Milutin sa svojom suprugom Ikonijom.

Hostel GROF
Hostel GROF

Manastir Jovanje

Manastir Jovanje se nalazi na levoj obali Zapadne Morave na Kablaru. Do njega se može doći od Ovčar Banje, pored manastira Nikolja i iza tunela skrenuti desno. Manastir se prvi put pominje u turskom defteru oko 1540. godine. Po starom, usmenom predanju, kaže se da su manastir podigli monasi sa Svete Gore Atonske, koji su pobegli ispred najezde pljačkaša i da je to bilo „pre Kosova„ . To isto svedoči natpis iznad crkve. Vuk Karadžić u spisima iz 1824. godine pripoveda, da je manastir Jovanje bio lavra, iz koje se zapovedalo i sudilo svim ostalim manastirima oko Kablara i Ovčara. Po izgledu, veličini i lepoti, tadašnju crkvu on stavlja na prvo mesto među hramovima pod Kablarom. Nekada je ovde delovala prepisivačka škola, što svedoči jedno rukopisno Jevanđelje iz srednjeg veka, koje se čuva u Beču.

Hostel GROF
Hostel GROF

Manastir Kađenica

Kađenica je pećina i zbeg-crkva u Srbiji. Nalazi se uz desnu obalu Zapadne Morave, u blizini brane za hidroelektranu u Ovčar Banji, u atru sela Dljin. Pećina je površine oko 50 m² sa nekoliko manjih „džepova“. Prilaz pećini je uređen. Glavna dvorana u pećini je sakralno-spomenički prostor. U zidu Kađenice je probijen prozor tako da je pećina dosta dobro osvetljena. Ispred pećine je veliki krst. Za vreme Hadži Prodanove bune u pećinu se sakrio narod od Turaka. Međutim Turci su otkrili zbeg i na ulaz pećine nagomilali grmlje i slamu i zapalili vatru tako da se narod u pećini ugušio. Pošto se narod ugušio dimom (kadom) od ovog događaja pećina je dobila ime Kađenica. Kosti ubijenih u pećini su ležale tako do 1936. godine kada su na zalaganje tadašnjeg vladike žičkog Nikolaja Velimirovića, sahranjene u dva kamena sarkofaga. Prilaz pećini je uređen pred početak Drugog svetskog rata. Ponovno uređenje pećine i pristupa do nje je izvršeno 1991. godine. Kađenica je pod upravom manastira Preobraženje.

Hostel GROF
Hostel GROF

Manastir Nikolje

Nikoljska crkva je mala i neobično je to što se u nju ulazi sa južne strane crkve. Manastirska riznica je značajna. U crkvi su freske iz 1587. i 1637. godine. Postoje i freske iz 19. veka. Riznica poseduje rukopisane knjige i nešto vrednih crkvenih starina. Manastir je kroz istoriju stradao od Turaka. Utočište u manastiru je našao i Miloš Obrenović sa porodicom, koji se sa narodom krio od Turaka. Miloš Obrenović je u porti 1817. godine sagradio konak koji se i danas po njemu zove. Kasnije je manastiru poklonio i jednu vodenicu u Prijevoru i nešto zemlje. U to vreme iguman manastira je bio Atanasije Radovanović.

Hostel GROF
Hostel GROF

Ovčar i Kablar

Ovčarsko-kablarska klisura predstavlja jedinstvenu morfološku celinu. Udaljena je 18 km od Čačka. Usečena je između planinskih masiva Ovčara i Kablara. Dugačka je oko 20 km i odlikuje se strmim stranama i uklještenim meandrima Zapadne Morave. Morava je pregrađena branama pa su formirana dva veštačka jezera na hidrocentralama Ovčar banja i Međuvršje. Najveća dubina klisure je 710 m. Klisura je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika 1 kategorije. O klisuri se stara Turistička organizacija Čačka.

Hostel GROF
Hostel GROF

Manastir Preobraženje

Manastir Preobraženje danas se nalazi sa desne strane Zapadne Morave, na severnim obroncima Ovčara. Naspram manastira, preko reke, smeštena je železnička stanica u Ovčar Banji, gde se nekada nalazio manastir, ispod litica Kablara. Prvi pomen manastira Preobraženja u pisanim izvorima vezan je za 1525. godinu. Stari manastir Preobraženje je porušen kako bi se izgradila železnička pruga prema Užicu. Postoje brojni zapisi o tome kakve su posledice imali ljudi koji su odobrili i naredili rušenje ovog manastira. Episkop Nikolaj Velimirović je 1938. godine pokrenuo inicijativu za izgradnju novog manastira Preobraženja. Sada je to građevina kvadratne osnove sa plitkom oltarskom apsidom. Manastir je muški.

Hostel GROF
Hostel GROF

Manastir Vujan

Manastir Vujan, manastir Srpske pravoslavne crkve, nalazi se na šumovitoj padini pod vrhom planine Vujan, na sredini puta između Gornjeg Milanovca i Čačka, u ataru sela Prislonica. Pripada Eparhiji Žičkoj. Slava manastira je Sabor svetog Arhangela Gavrila. Nije poznato kada je osnovan, ali svakako potiče iz 13. veka. Ime planine Vujan i manastira Vujan, potiče od stare srpske reči ujiti, vujiti ili hujiti, jer se na planini stalno čuje zvuk hujanja vetra, koji se spušta niz planinu preko guste stoletne šume. Iguman manastira od 1976—2020 bio je arhimadrit Jovan Nikitović.

Hostel GROF
Hostel GROF